9.9.21

Toinen vuosi jalkaterapia opintoja

 LET´S START!! Niin se kesä vaan meni ja opinnot taas jatkuvat!


Miten minun kesä sitten menikään?


Otin kesäopinnoiksi 13 opintopistettä suoritettavaksi (vapaaehtoisesti siis), 3-vuoro kesätyön tehtaassa sekä yrityksen palveluna tarjosin alaraajahierontoja. Siinähän se kesä- ja heinäkuu siis menivät. Mutta eihän se pidä jatkuvaa työskentelyä olla, joten pieniä ihania irtiottoja tietysti suunnittelin mukaan myös.


Arvostan omavaraisuutta, joten uudistettiin ja laajennettiin omaa kasvimaata heti alku kesästä.

Ja eikun kaivamaan!


Loppujen lopuksi saatiin ihana oma ja kaunis kasvimaa. 

Nautin marjastamisesta, joten kävin keräämässä (ja syömässä) reilusti mansikoita. Ja oma piha antoi isosti satoa myös, joten musta- ja punaviinimarjoista, karviaisista, raparperista ja omenista on saatu nauttia.


Oma kaupunki tarjosi myös mukavaa tekemistä pitkin kesää; keilausta, elokuvissa ja kesäteatterissa käyntiä, höyrylaivalla maisemaristeilyä, uintia luonnon vesissä, kavereiden näkemistä ja tietysti keväällä tulleen pienen kultaisennoutajan pennun kasvattamista. Käytiin myös maakuntamatkailulla maistelemassa eri yritysten pizzoja upeissa järvimaisemissa. 


Kesän seikkailuja.


Churro-poika menossa mukana.


Kesä tuntui menevän nopeasti, varmasti myös sen takia kun oli jatkuvasti "kalenteri täynnä". Mielestäni parasta siinä on kuitenkin se ettei kaikki merkinnät ole työhön tai opiskeluun liittyviä, vaan siellä on merkintöjä myös niistä ihanista seikkailuista ja unohtumattomista kokemuksista 💖



Back to school!

Elokuussa pääsimme jo viikoksi työharjoitteluun, hieman palauttelemaan mieleen mitä se kliininen jalkaterapia olikaan, jota viime keväänä opiskeltiin. Hienostihan se meni ja oli ihana olla viisi päivää peräkkäin työskentelemässä kevennysten, silikoniortoosien, hoitojen ja tutkimusten parissa. 

Peilipöytätutkimista, päkiä kevennys ja harjanne silikoniortoosit.


Lisäksi opiskeltiin ihan uusi aihe, pikapohjalliset. Siellä tuli tehtyä myös itselleni pieni korjaava elementti omaan kenkään. Pikapohjallis tunneista tuli otettua reilusti kuvia, niin tässä niitä avaamaan paremmin mistä on kyse.

Kantakiilan valmistamista korkista, korjaa virheasentoa.

Pehmeän kantakupin valmistaminen. Ja pituuserokorotus korjaamaan alaraajojen pituuseroa.



ST-nivelen neutraalin asennon palpointi, jolloin jalkaterä ohjautuu optimaalisesti suoraan. Ja nivelraon merkitseminen, jotta nähdään oikea linja ja osataan merkitä oikea kohta pikapohjallis elementille.



Tässä opintojen aikana olen huomannut kuinka paljon jalkaterän asennolla onkaan merkitystä ja vaikutusta koko kehoon. Muunmuassa polvikivut, polvien virheasennot, vasaravarpaiden ja vaivasenluun kehittyminen. Vaikka sitä on varmasti hankala uskoa, niin kantapään alue / jalkaterän takaosa on suuresti vaikuttava alue meidän kehossa.


Vuosi sitten aloin harjoittelemaan vitos varpaan loitonnusta ja kehoitin lukijoitani testaamaan ja harjoittelemaan liikettä myös. Suosittelen viimeistään nyt kokeilemaan saisitko pikku varvasta heilutettua ulospäin tai onnistuuko varpaitten harittaminen irti toisistaan. Jos se tuottaa hankaluutta, niin suosittelen tekemään sitä säännöllisesti, ja aluksi omilla sormilla avustaen. Siitä ne varpaat sitten oppii toistojen jälkeen liikkumaan myös omatoimisesti.



SYKSY 2021


Tämän syksyn opinnot jatkuvat niin että olemme joka toinen viikko kolme päivää Savonlinnassa opiskelemassa. Muuten opiskelu on omatoimista ja kiitettävän paljon projekteja ja tehtäviä onkin nyt jo luvassa.

Syksyn opinnot alkoivat mukavan rivakasti. Heti ensimmäisillä lähipäivillä harjoiteltiin kinesioteippausta ja tutkittiin toistemme liikkuvuuksia Myrin goniometrillä.

 

Kinesioteippauksen harjoittelua eri tarpeisiin ja tilanteisiin.


Mielenkiintoista oli huomata kuinka monipuolisesti kinesioteippiä pystyykään käyttämään! Kiputilojen ja verenkierron parantamisen lisäksi turvotukseen, lihastoiminnan parantamiseen ja nivelten toiminnan tukemiseen. Ja varmasti vielä muihinkin tilanteisiin, mutta nämä nyt päällimmäisenä. 

Pakko sanoa, että en ollut ikinä ajatellutkaan teippaavani jalkaterän pieniä virheasentoja, kuten vaivasenluuta ja vasaravarpaita. Sellainen mahdollisuus ei ollut tullut mieleenikään, joten näistä opeista oli runsaasti apua! 😍



Myrin goniometri liikkuvuuksien mittauksessa.

Tähän kaveriin pääsin nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan, ja se menikin kyllä aikalailla opetellessa mittarin käyttöä. Yhteisymmärrykseen päästiin kyllä sitten loppujen lopuksi ja alaraajojen liikeratojen liikkuvuuksien mittaamisesta saatiin ihan tuloksiakin.

Onneksi tiedän Myrinin pysyvän syksyn aikana matkassa mukana ja pääsen syvemmin miettimään sen merkitystä.




Seuraavalla kerralla kun opistolle menee niin pääseekin harjoittelemaan urheiluteippausta ja perjantaina vielä annetaan näyttö viime kevään opinnoista. Vaikuttihan se korona meihinkin, mutta onneksi ei hankaloittanut opintojen etenemistä.


Iloista alkanutta syksyä! Nyt on upeasti värejä luonnossa, niin nautitaan niistä ulkoilun yhteydessä.


Anne 😊

13.3.21

Jalkaterapia, mitä se on?

Heippa, viime blogikirjoituksessani annoin videomateriaalissa ensimmäisen vinkin jalkaterän lihasten aktivoimiseen. Oletkohan kokeillut? Mielelläni kuulisin tuntemuksia sekä miten onnistuit. Omakohtaisesti voin sanoa, että kaikki jalkaterän lihasten liikkeet ovat tuntuneet minulle vaikeilta, mutta toistoja, toistoja, hengittämistä ja toistoja, niin kyllä ne varpaatkin on alkanu tottelemaan 😄

Maltti on valttia, niinkuin vanha sananlasku sanoo. Ja onhan se monessa asiassa todettu, että pitkäjänteisyys ja säännönmukaisuus syventävät vaikutustaan. 

Nyt kuitenkin tämän kerran aiheeseen!


Mikä jalkaterapeutti?

Olen havainnut, että monet luulevat minun opiskelevan jalkojenhoitajaksi, joten koen tarvetta avata hieman jalkaterapia tutkinnon tarkoitusta ja sisältöä. Ja koska opettajani lukevat tätä, kerron heti että seuraaville tiedoille käytän lähteenä Jalat ja terveys -kirjaa vuosimallia 2004 ja 2017.


Avaan tähän jalkaterapian ammatinkuvan, joka koostuu kuudesta osaamisalueesta:

1. Toimintakyvyn arviointi

      • omahoidon opetusta ja ohjausta > jalkaongelmien ehkäisemiseksi ja jotta tunnistetaan ja määritetään ongelmat jo varhaisessa vaiheessa.
      • ehkäistään tuki- ja liikuntaelin sairauksia
      • pystyasennon, kävelyn ja tasapainon havainnointi ja arviointi
      • alaraajojen linjaukset, nivelten ja lihasten toiminnot
      • perustutkimus sisältäen mm. jalkaterän ja varpaiden asentomuutokset, kipu ja turvotus, sekä kenkien sopivuuden tarkistus
      • jalkapeilillä / painannekuvana jalkapohjien kuormituksesta ja painepiikeistä


2. Terveyttä edistävä jalkaterapia

      • alaraajojen terveystarkastus ja omahoitotottumusten kartoitus
      • apuvälineitä omahoitoon ja liikkumiseen
      • yksilölliset harjoitusohjelmat, jalkakoulu
      • jalkaterveyteen liittyvä koulutus ja luennointi

 

3. Kliininen jalkaterapia

      • mekaanisten, infektio- ja ihotautiperäisten iho- ja kynsimuutosten sekä jalkahaavojen hoito (esimerkiksi kovettumat, känsät, rakot, sisäänkasvaneet kynnet, varvasvälihautumat, haavat)
      • keventäminen ja suojaus
      • terapeutti ohjaa asiakasta omahoidon toteuttamisessa 

 

4. Jalkaterän apuvälineterapia

      • jalkaterän toiminnan arviointi
      • yksilölliset pohjalliset ja pikapohjalliset
      • yksilöllinen jalka- ja varvasortoosin (oikaisijan) suunnittelu ja valmistaminen > korjataan alaraajojen linjauksia, jalkapohjien kuormittumista ja toimintoja sekä kevennetään kiputiloja ja haavoja

 

 5. Alaraajojen toimintoja tukevat terapiat

      • toiminnallinen harjoittelu, yksilölliset harjoitteluohjelmat asiakkaan tarpeen mukaan, lihastasapaino ja alaraajojen linjaus
      • manuaalinen terapia, kuten hieronta, mobilisaatio, faskiaaliset tekniikat ja teippaus
      • kivunhoito > asiakkaan alaraajojen fyysisten toimintojen ylläpitämiseksi ja parantamiseksi, esimerkiksi kylmähoito, TENS, ultraääni.


6. Jalkaterapian kehittäminen

      • ammattialan ja jalkaterapiapalveluiden kehittäminen

 

Opetusministeriö hyväksyi vuonna 1995 jalkaterapia tutkinnon, joten aika tuoreesta tutkinnosta on kyse, ei siis ihme että sitä herkästi sekoitetaan muihin hieman samankaltaisiin koulutuksiin. Jalkaterapian tutkinto on ammattikorkeakoulu tutkinto, joka on pituudeltaan 210 opintopistettä eli 3,5 vuotta. Se on nimikesuojattu ammattinimike (Valvira) ja tällä hetkellä koulutusta Suomessa saa Helsingissä ja Savonlinnassa. Valmistuneita jalkaterapeutteja on noin 500 (10.2020).

Lainaan tekstin Epressi.com artikkelista avaamaan vielä jalkaterapeutin työtä (päivitetty 7.10.2020):

"Jalkaterapeutti on jalkojen terveyden edistämisen ja alarajaongelmista johtuvien liikuntarajoitteiden asiantuntija, joka edistää ja ylläpitää kaiken ikäisten ihmisten liikkumis- ja toimintakykyä lisäten hyvinvointia ja elämänlaatua.

Jalkaterapeutti tutkii ja selvittää asiakkaan alaraajaongelmien syitä käyttäen erilaisia havainnointi- ja tutkimusvälineitä. Saatujen tulosten perusteella jalkaterapeutti suunnittelee ja toteuttaa hoidon ja terapian yhdessä asiakkaan kanssa."


Perusasioita, joita heti ensimmäisenä syksynä kävimme koululla läpi olivat erilaiset iho- ja kynsiongelmat, kuten kovettumat, känsät, rakot, kuiva ja kutiseva iho, sisäänkasvanut kynsi, paksuntunut kynsi. Erilaisia rakenteita, virheasentoja ja toiminnallisia muutoksia, kuten vaivasenluut, vasaravarpaat, rasvapatjan surkastuminen, lattajalkaisuus, alaraajojen linjausmuutokset (lonkasta alaspäin). Asiakkaina meillä oli opettajia, oppilaita ja diabetesliiton jäseniä.


Olen oppinut nyt jo valtavasti uutta ja enkä ole vielä vuottakaan opiskellut! Kevään työharjoittelu meillä jäi kesken, mutta onneksi opettajat keksivät ratkaisun ja saimme opiskella nyt enemmän teoria opintoja, pois tulevalta syksyltä. Otetaan sitten käytännön tekemistä ihan olan takaa 😍



KEVÄT 2021 

Vaikka meillä onkin ollut valtavasti etä- ja omatoimista opiskelua, niin tietoa on tulvinut päähän säännöllisesti ja eri lähteitä pitkin. Olikin hyötyä, kun heti koulun alussa käytiin viestintätaidoissa läpi eri kanavia, mistä voi löytää luotettavaa tietoa.


Keväällä on opiskeltu biomekaniikkaa, ammattienglantia, diabetikon jalkaterapia, terveysalan tietojärjestelmiä, ja luvassa on vielä ainakin ensiapu I, kipu sekä tuki- ja liikuntaelimistön toimintoja tukeva jalkaterapia. Lihaksistoa ja pystyasennon havainnointia aloitettiin nyt myös käymään läpi. Siitä sitten kävelyn havainnointia kohti 😎


Toivottavasti tämä avasi jalkaterapia käsitettä hieman enemmän. Jos Sinulle tulee jotakin kysymyksiä mieleen, niin vastaan mielelläni! Laitahan viestiä rohkeasti sitten. 


Ensi kerralla annan uuden videon jalkaterien harjoitteluun ja kerron enemmän jalkaterien toiminnasta ja miksi on tärkeätä herätellä jalkateriä "henkiin" 😊 



Aurinkoisen ihanaa kevään jatkoa!

Anne


29.1.21

Tehtäviä ja tuloksia

Heippa,

tällä kertaa haluan muistella joitakin tähän mennessä saatuja tehtäviä ja mitä vinkkejä olemme saaneet jalkaterien ja varpaiden toimintaan. Aloitetaan askel kerrallaan ja tässä tekstissä ensimmäiset kaksi "kotitehtävää" myös Teille 😉


VARPAAT?

Harvoin sitä tulee ajateltua, että pikkuvarvas voi liikkua yksinään. Ainakin itselle oli hassu ajatus alkaa liikuttamaan vain pikkuvarvasta. Vaikeaa se aluksi olikin, tartuin muista varpaista kiinni, jotta pikkuvarpaan lihas saisi tuntemusta miten toimia. Siirsin myös omalla sormella pikkuvarvasta, jotta se tajuaisi oikean liikeradan.

Eli kyllähän sen sitten oppi, kun vain tietoisesti alkoi sitä liikuttelemaan. Tässä siis ensimmäinen rasti, jota ehdottomasti suosittelen harjoittelemaan, päivittäin. Kuvasin videon, jossa pikkuvarvas sekä muut varpaat myös liikkeellä. 






Varpaita harvoin tulee ajatelleeksi. Niitä tulee yleensä katsottua hieman negatiivisessa sävyssä: 

                                       "Minulla on niin valtava pottuvarvas!"

                                       "Rumat varpaat ja vaivasenluukin siellä!"

                                       "Niin turvonneet ja kipeät jalat."


Jalkojen toimintaa ei tule ajatelleeksi, kunnes niistä on haittaa, joko toiminnallisesti tai visuaalisesti. Koulussa on jo nyt tullut opittua, että hyvin moniin ongelmiin ja tilanteisiin löytyy ratkaisuja. Mikä on tietysti onni! Ei jalkateriään tarvitse hävetä! 

Jalka- ja varvasjumpan ansiosta saadaan jalkaterän pienet lihakset "heräämään", verenkiertoa tehostettua, aistimuksia (hermotusta) parannettua ja erilaisia vaivoja korjattua (kuin vahingossa). Tulee myös tarkemmin tiedostettua jalkojen toimintaa esimerkiksi kävellessä. 


TEHTÄVÄ: Heiluttele / harita varpaitasi ajatuksen kanssa ja vedä suppuun. Pyri pitämään varpaat maassa, kun liikuttelet niitä sivuttais suunnassa. Voit avustaa sormilla liikettä tai ottaa osan varpaista nippuun, jotta vain pikkuvarvas liikkuisi.


Tällä hetkellä itse harjoittelen isovarpaan koukistusta. Väkisinkin kaikki varpaat haluaa lähteä mukaan, mutta jospa se tänä keväänä vielä yksinäänkin koukistuisi 😁 



KENGÄT, ikuinen ongelma vai nautinto?

Kun syksyllä itse aloitin jalkajumpan, huomioin että jalkateräni kasvoi. Aina ei siis kannata mennä saman kengän numeron perusteella ostamaan kenkiä.

Kenkä valinnat on todella suuressa roolissa jalkaterveydessä/-ongelmissa. Olemme tässäkin kaikki yksilöitä ja sovittaessa kannattaakin kokeilla useamman valmistajan kenkiä. Itse olen käyttänyt liian kapeita ja lyhyitä kenkiä, ja sen huomaa jalkaterän rakenteessa tänä päivänä. 

Kun lähdet ulkoilemaan, kaupoille tms, tunnustele miltä kenkä tuntuu jalassa. Pääseekö nilkka liikkumaan (koukistumaan+ojentumaan) normaalisti, ilman esteitä? Meneekö varpaat suppuun kengän kärjessä? Ovatko kengät raskaat? Onko nauhoitus löysä/tiukka? Tukeeko kenkä askellustasi vai kääntääkö se kävellessä jalkaterää eri asentoon?


TEHTÄVÄ: Testaa mahtuuko varpaasi liikkumaan kengässä. Pystytkö heiluttelemaan niitä ylöspäin sekä sivuttain. Yritä myös venyttää varpaitasi pidemmiksi. Mahtuuko varpaat liikkumaan siellä?



Jalkapohjassa on paljon lihaksia, osa tulee säärestä ja osa on kokonaisuudessaan pelkästään jalkaterän alueella. Jalkapohjassa on neljä kerrosta lihaksia, kuvassa päällimmäisenä uloin kerros. Kuten tiedät varpaiden asento ja jalkaterän rakenne muuttuu, ja useimmiten ulkoisen vaikutuksen (kuten kengän) vuoksi. Tässä yksi hyvä syy harjoittaa jalkapohjan ja varpaiden liikkeitä, ne on mahdollista palauttaa!




Minulle saa halutessaan esittää kysymyksiä ja antaa ajatuksia tai palautetta! Palaan taas kevään aikana uusien tehtävien kanssa. Nyt opinnoissa alkoivat muunmuassa kevennyksien ja silikonien yksilöllinen tekeminen, hieronta ja diabetikon jalkaterveys.


Ihanaa kevään jatkoa! :)

Anne



Vuosi 2024 ja uusia suunnitelmia

Vuosi vaihtui, mutta tehdään pieni yhteenveto vielä viime vuodesta ja sitten kerrotaan myös tämän vuoden suunnitelmista.  2023 oli merkittäv...