29.12.20

Ensimmäinen kausi suoritettu

Syksy meni loppujen lopuksi hullun nopeasti! Nyt joululoma on alkanut ja kaikki tentit ja tehtävät suoritettuna, ainoastaan tämä blogin ylläpitäminen (opettajien pyynnöstä) on säännöllistä seuraavan kolmen vuoden aikana. Eli yksi koulutukseen liittyvistä tehtävistämme on kirjoittaa blogia ja kertoa muun muassa omasta kehityksestä koulutuksen edetessä. Joten aloitetaanpa sitten :) 


Startti syksyyn 2020

Kartanohostelli AnnaCatharina.
Jalkaterapia opinnot suoritan siis monimuotokoulutuksena Savonlinnassa. Meitä on muutama muu myös Joensuusta, joten kimppakyydit ovat onnistuneet mukavasti ja edullinen majoitus löytyi myös suht kivuttomasti ihanan rauhallisesta kartanohostelli AnnaCatharinasta. 

Uusiin ihmisiin tutustuminen vie tietysti oman aikansa, mutta tänä syksynä meillä on ollut paljon ryhmätöitä sekä koululla suoritettavaa työharjoittelua, joten tutustuminen on tullut kuin itsestään opiskelun sivutuotteena. 

Lähipäivät koululla ovat olleet säännöllisesti maanantaisin ja tiistaisin, jolloin on suoritettu koulun työharjoittelua, opiskeltu teoriaa sekä tehty tenttejä tai annettu ryhmätyönäyttöjä. Päivät ovat tiedon määrän kannalta runsaita ja opettavaisia, joten sen vuoksi myös kuluttavia. Kun tiistai iltaisin pääsee kotiin niin keho huutaa ulkoilua, ruokaa ja lepoa. Keskiviikko aamuna on taas kuin uusi ihminen ja jaksaa aloittaa omatoimisen opiskelun kotona. 

Pääasiassa pyrin pitämään viikonloput vapaana opiskelusta, mutta etenkin tenttien aikaan huomasin kyllä käyttäväni sitäkin ajankohtaa lukemiseen. Oman jaksamisen kannalta on tämän syksyn aikana tullut huomattua, että on pakko pitää yksi-kaksi päivää vapaana, ilman opiskelua, jotta pystyy sisäistämään ja oppimaankin vielä. Opiskelun lisäksi ohjaan ryhmäliikuntaa 4 tuntia viikossa Easyfitillä, siinä saa mukavasti ajatukset suunnattua hetkeksi muuhun ja kehollekin lisävirtaa.


Koululla tehtävä työharjoittelu


Koululla on oma työpiste jalkaterapeuteille, jossa opiskelijat voivat tehdä tutkimuksia ja hoitoja toisilleen sekä asiakkaille. Tätä paikkaa kutsutaan Elixiiriksi. Siellä on tilaa viidelle asiakkaalle kerrallaan ja koululla on sopimus diabetes- ja reumayhdistyksien kanssa, josta saadaan sinne asiakkaita. Kaikkiaan meidän luokalla on 26 opiskelijaa ja Elixiiri työskentelyssä luokka on jaettu kahdeksi ryhmäksi, jolloin 13 oppijaa työskentelee kerrallaan.


Tutkittavana peilipöydällä.
Kyse on kuin oikeasta työpaikasta. Asiakkaat ovat 
tuntemattomia ja heidät otetaan vastaan esitietolomakkeen kanssa. Alussa työskentelimme pareittain, ja joskus jopa pienryhmissä, tutkiessa toistemme asentoja ja jalkateriä. Toisin sanoen etsimme virheasentoja ja muita poikkeavuuksia sekä mietimme miten yhdistää teoriaopintoja ja käytäntöä.

 

Nopeasti saimme tuntemattomia opettajia ja opiskelijoita eteemme (koronatilanteen vuoksi yhdistyksistä emme voineet vastaanottaa riskiryhmäläisiä). Loppu syksyä kohti parityöskentely jäi ja meidän pyydettiin hoitaa koko palvelutilanne yksin. Tämän ansiosta koko tilanteesta tuli hyvin selkeä ennen joululomalle jäämistä.

 

Olemme käyneet Elixiirissä eri instrumenttejä läpi ja opetelleet mitä instrumentteja missäkin tilanteessa voidaan käyttää sekä tietysti miten niitä käytetään. Ensimmäisiä välineitä, joihin pääsi käsiksi oli kirurginveitsenvarsi ja terät (kolmea eri kokoa). Viereisessä kuvassa on niiden käytön jälkeä harjoittelutilanteesta. 

Vanhemmat jalkaterapeuttiopiskelijat auttoivat ja opastivat meiden ensiaskeleissa. He valmistivat myös kynttilän talista meille testikappaleita, liimattavaksi luokkatoverin jalkapohjaan. Näin sai kokeiltua eri otteita sekä pystyikö terän kanssa toimimaan vasemmalla ja oikealla kädellä yhtä turvallisesti.  


Välinehuollon kuumailmasterilaattori.

Välinehuolto on tärkeä osa työpäivää. Instrumenttien on tietysti oltava steriilejä ennen käyttöön ottoon siirtämistä. Sterilointiin voidaan käyttää useita erilaisia koneita ja puhdistuksen etenemisessä on tietty järjestys. Kaikki välineet eivät kestä esimerkiksi niin kuumaa, joten on huomioitava mihin laitteeseen mitäkin välineitä laittaa.,

 

Tämä paikka tuntui alkuun epäselvimmältä, huone täynnä sääntöjä! Kun sinne pääsi sitten itsenäisesti tekemään ja miettimään asioita, niin toimintaa alkoi kyllä ymmärtämään ja homma selkeytyi. Tässä oli taas todettava, että parempi pysähtyä, miettiä hetken ja toimia sitten kun on varma.


 

Viimeinen työharjoittelupäivä.
Ja jotta tietäisimme paremmin mistä on kyse, niin meillä oli heti syksyllä myös työelämään tutustuminen. Viikon kestävän harjoittelun sai suorittaa halutessaan eri paikoissa, ja itse valitsin Joensuulaisen Liikavarvas yrityksen (jalkahoitola) sekä kaupungin sairaalan jalkaterapeutin työhön tutustumisen.

Valitsin kaksi eri ammattilaista, koska nimenomaan nämä kaksi nimikettä monesti kansankielessä sekoitetaan. Halusin itse nähdä ja kokea ammattien erot ja miten työpäivät koostuvat. Suurin eroavaisuus on se, että jalkaterapeutti selvitti syytä mistä asiakkaan ongelmat voisivat johtua sekä pyrkii korjaamaan niitä tai opastaa asiakasta niiden omahoidossa.


Teoriaa ja oppimista 


Rita ja luuranko.

Mun lempi aineita on tähän mennessä ollut kyllä anatomia ja fysiologia. Usein näillä tunneilla opiskeltiin eri tyyleillä. Luurankokuvassa meillä oli pienille lapuille latinaksi kirjoitettu luiden nimet ja meidän oli pienryhmissä tarkoitus teipata ne omalle kohdalleen. Kun on paljon omatoimista opiskelua (tietokoneella) niin lähituntien erilaisuus toimii mielenkiinnon syventäjänä.

Tämän syksyn antia opiskeluissa on ollut aseptiikka, mikrobiologia ja tautioppi, iho- ja kynsiongelmat, motoriikka, ihmisen kasvu ja kehitys, viestintätaidot. 

 




Jalkapohjan lihakset ovat neljässä kerroksessa.



Jalkapohjien syvemmät kerrokset.



Omat ajatukset ja tuntemukset


Tämä on siis ensimmäinen kertani ammattikorkeakoulussa ja toimintatavat ovat minulle näin ollen myös uutta. Ryhmätöiden lisäksi olen päässyt opettelemaan eri sovellusten käyttöä yhteydenpidossa, raporttien kirjoittamista ja ymmärtämään lähdetietojen merkityksen. On tullut myös selville mistä löytää tutkittua ja luotettavaa tietoa, ja miten sitä kannattaa muokata ymmärrettävämpään muotoon. 

Omia havaintoja olen tehnyt tästä syksystä, joista merkittävin on oman jalan kasvaminen 😄 Sitä pääsi  oman kehon kautta toteamaan kuinka tärkeätä on oikean kokoiset kengät ja itselle sopivilla ominaisuuksilla olevat sukat. Meillä on äitini kanssa paljon samaa varpaiden asennossa ja nyt on parasta kun tietää, että voin itse vaikuttaa asiaan! Kovettumat, vasaravarpaat, sisäänkasvaneet kynnet. Niistä ei siis tarvitse kärsiä!

Teimme syksyn aika alkuvaiheessa parin kanssa kenkäreseptin, jota kyllä suosittelen kaikille tehtäväksi, iästä riippumatta. Olemme jalkojen päällä pitkin päivää, kuukausia, vuosia. Vaikuttaa yllättävän paljon omaan hyvinvointiin miten niistä pitää huolta. Kenkäreseptin avulla pystyt mittaamaan onko kenkä sinulle sopivan kokoinen sekä ostamaan uudet oikean kokoiset kengät. 

Tässä pikaohjeistus jos vaikka innostut: Tarvitset vain paperia, kynän, sakset, mitan ja oman jalkasi. Selkein tulos tulisi jos ystävä voisi piirtää ääriviivat jalastasi kun seisot paperin päällä. Tällöin painon jakautuminen pysyisi tasaisena. Kun ääriviivat on piirretty, mittaa pisimmän varpaan kohdalta 1-1,5 cm etäisyyttä. Piirrä uusi viiva tällä etäisyydellä varpaiden päästä, sitten leikkaa koko jalkaterän alue ja sovita paperipohjallista kenkääsi. Mahtuuko se laskeutumaan sinne vai rypistyykö se? Helppo ja ilmainen työväline kertomaan kengän koon sopivuudesta.



Kenkäreseptin teko.

Lopuksi muutama kuva vielä syksyn ajalta. Kevään opinnot alkavat viikolla kolme ja sitten aiheina luvassa muun muassa biomekaniikkaa, diabetikon jalkaterapiaa ja lisää harjoittelua Elixiirissä.



Kirjastossa opiskelemassa.

Instrumentteja Elixiirin hoitohuoneessa.
Kouruterällä hommiin. 
Iloa terän käytön oppitunneilla.
Harjoittelupaikassa pääsin seuraamaan silikoniortoosin tekoa.


Etäopiskelua kartanohostellin tiloissa.









Iloista vuoden vaihdetta ja uuden vuoden 2021 aloitusta! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuosi 2024 ja uusia suunnitelmia

Vuosi vaihtui, mutta tehdään pieni yhteenveto vielä viime vuodesta ja sitten kerrotaan myös tämän vuoden suunnitelmista.  2023 oli merkittäv...