5.9.22

DIABETES YHDISTYKSEN TYÖELÄMÄHARJOITTELU ja SYKSYN OPINTOJEN ALOITUS UUDESSA OPPILAITOKSESSA


Nyt onkin kerennyt tapahtua monenlaista!


Viimeksi kirjoitin viime kevään tapahtumista, kuten muun muassa Kuopion terveyskeskuksessa tekemästäni työelämäharjoittelusta ja elämän tilanteiden muutoksista. Nyt teemana pyörii vielä loppu keväältä toinen työelämäharjoittelu, hieman kesän tapahtumia ja tämän syksyn opintojen aloitus minulle uudella kampuksella.


II työelämäharjoittelu 5.2022


Kuopiosta palatessani pidin viikon ns. vapaata ja tein harkkoihin liittyviä tehtäviä sekä tutustuin uuteen kotikaupunkiin. Tehtävät ovat olleet sen verran laajoja ja työharjoittelupäivät ovat imeneet sen verran paljon, että olin onnellinen kun tuon vapaamman viikon olin kalenteriini suunnitellut.

Sitten aloitinkin toisen osion harjoittelusta, joka oli kolme viikkoa Varsinais-Suomen diabetes yhdistyksellä. Ensimmäisinä päivinä juttelimme ohjaajani kanssa miten työpäiviäni olisi hyvä toteuttaa, mitä ne pitävät sisällään ja mitä minä toivoisin harjoittelulta. Koska ohjaajani teki pidempiä työpäiviä kuin mitä minun harjoittelupäivät olivat, niin sain itse vaikuttaa työtuntieni ajankohtaan. Juttelimme myös caseista, joissa hän toivoi minun olevan paikalla oppimassa, tekemässä ja näkemässä tilanteita.

Minut otettiin yhdistyksellä hyvin vastaan ja tutustuin kaikkien siellä työskentelevien henkilöiden työnkuvaan. Yhdistyksellä on jalkaterapeuttien lisäksi jalkojenhoitajia, sairaanhoitaja ja lääkäreitä, joiden kautta sain näkemyksen myös heidän työhön. Parasta antia oli saada nähdä neljän eri jalkaterapeutin työtä, miten kukakin hoitaa asiakastilannetta, mitä välineitä valitsee ja mitä tutkimuksia tehdään. Sekä työskennellä heidän silmien alla ja saada omakohtaiset vinkit omaan tekemiseen.

Heti ensimmäisellä viikolla minulta kysyttiin, josko voisin kirjoittaa yhdistyksen lehteen jutun, jossa kertoisin omia kokemuksiani jalkaterapeuttiopiskelijan työharjoittelusta yhdistyksellä. Koska minulle annettiin vapaat kädet tehdä oman näköinen teksti, niin tietysti suostuin. Tavoitteeni on kuitenkin saada jalkaterapeutin ammatinkuvaa ja osaamista laajemmin ihmisten tietoisuuteen. 


Kuva 1. Diabetes lehteen kirjoittamani teksti.



Sain nähdä ja tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia asiakastilanteita ja yhteistyöllä miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ohjaajani kanssa. Mielenkiintoista oli miettiä miten voisi auttaa asiakasta esimerkiksi parempiin jalkinevalintoihin, jotta jokin virheasento tai kiputila helpottaisi. Tärkeintä mielestäni on kertoa ja saada asiakas ymmärtämään, että asialle voi vielä tehdä jotakin, ja että me jalkaterapeutit olemme auttamassa heitä.

Koska en voi julkaista kuvia asiakastapauksista, niin laitan hieman muita kuvia työskentely ympäristöstä.

Kuva 2. Työskentelytila.

Kuva 3. Valittuja työvälineitä asiakastyöhön.

Kuva 4. Kotikäynnillä ei kaikki ole aina niin yksinkertaista.


Kuva 5. Kotikäynnillä työskentelyä.


Ohjaajalleni olen suuresti kiitollinen, kun hän opetti ja rohkaisi minua veitsen käyttöön! Koulussa jotenkin turvauduin aina muihin välineisiin enkä luottanut yhtään itseeni veitsen käytössä. Nyt en pelkää veitsen käyttöä, vaan odotan jo innoissani että pääsen työskentelemään sen kanssa ja saamaan ns. suurimmat kovettumat veisteltyä pois! Kiitos Essi! 


Kesä 2022

Työharjoittelun jälkeen aloitinkin kesätyöt vanhusten hoidossa. Työt imevät meidän kaikkien kalenterista tietyn osuuden, mutta onneksi meille jää myös vapaa-aikaa tehdä mieleisiä asioita ja saada niistä lisää energiaa. Tässä muutama kuva, jotka minua piristivät kesän aikana.


Kuva 6. Hyvä ruoka ja ystävät.

Kuva 7. Ystävä, hiekkaranta ja aurinko (+25).

Kuva 8. Ystävät ja uudet kokemukset (Jakke jokilautta Aurajoella).

Kuva 9. Luokkakavereiden vierailu Turussa ja yhdessä vietetty aika seikkaillen.



Opintojen jatkaminen uudessa ammattikorkeakoulussa


Kesän aikana järjestelin myös siirtoa Savonlinnan Kaakkois-Suomen amk:sta (Xamk) Helsingissä sijaitsevaan Metropolian ammattikorkeakouluun. Siirtohaku onnistui ja sain paikan kolmatta vuotta opiskelevien jalkaterapeuttien ryhmään. Eroavaisuutena nyt on se, että Xamkissa opiskelin monimuotona ja nyt lähiopetuksena. 

Matkat Turusta Helsinkiin ja Myllypurossa sijaitsevaan oppilaitokseen on mennyt mukavasti Onnibussissa nukkuen ja lukien. Metron toimintaan olen myös päässyt tutustumaan, ja parasta on että ihan koulun vastapäätä on metropysäkki sekä erilaisia kauppoja, esimerkiksi jos eväitä tarvitsee ostaa.

Monet asiat jännittivät minua siirron yhteydessä. Koulut kuitenkin ovat edenneet omilla tavoillaan ja kaikki kurssit eivät mene ihan yks-yhteen, joten opintojen selkeyttäminen omalle kohdalleni oli iso kysymysmerkki. Päätin kuitenkin, että luotan opettajiin ja että saamme kyllä asiat selvitettyä. Tietysti minua jännitti myös miten tulen "istumaan" uuteen ryhmään, jossa kaikki tuntevat jo toisensa. Ilokseni minut otettiin ihanasti luokassa vastaan! 


Opinnot lähtivät käyntiin noin kaksi viikkoa sitten, ja tarmokkaasti heti pohjallis asioihin syventyen. Teemana on valmistaa kipsijäljennöksistä puolipitkiä ja kokopitkiä pohjallisia sekä suunnitella ja tehdä Lutra-Cad suunnitteluohjelmalla  pohjalliset. 


Kuvia pohjallisten valmistamisesta kipsinegatiivista:




Nämä puolipitkät pohjalliset pääsivät omaan testikäyttöön ja seuraavaksi kun menen koululle, niin käynkin kokopitkien pohjallisten valmistukseen käsiksi. Kipsipositiivi onkin jo valmiina koululla odottamassa (kuva alapuolella).





Kuten voitte huomata tällä menetelmällä pohjallisten tekeminen on aika työlästä. Monen työvaiheen lisäksi tähän tarvitsee myös laajasti eri työvälineitä ja jopa työstökoneita (kuten hiomakoneen). Tässä harjoitteluvaiheessa koen tämän valmistustavan työlääksi ja aika mahdottomaksi tulevassa työssä, ellei työpaikalla ole valmiina tarpeellisia koneita ja välineitä.

Tämän Tules 3 -kurssin lisäksi tähän alku syksyyn sisältyy myös moniammatillinen innovaatiokurssi sekä jo hieman pohjustelua tulevaan opinnäytetyöhön. Näiden parissa siis syksyisiin viikkoihin käsiksi 😎



Tsemppiä syksyn haasteisiin ja energisoivia hetkiä kaikille blogini lukijoille! 




Anne

















 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuosi 2024 ja uusia suunnitelmia

Vuosi vaihtui, mutta tehdään pieni yhteenveto vielä viime vuodesta ja sitten kerrotaan myös tämän vuoden suunnitelmista.  2023 oli merkittäv...