5.9.22

DIABETES YHDISTYKSEN TYÖELÄMÄHARJOITTELU ja SYKSYN OPINTOJEN ALOITUS UUDESSA OPPILAITOKSESSA


Nyt onkin kerennyt tapahtua monenlaista!


Viimeksi kirjoitin viime kevään tapahtumista, kuten muun muassa Kuopion terveyskeskuksessa tekemästäni työelämäharjoittelusta ja elämän tilanteiden muutoksista. Nyt teemana pyörii vielä loppu keväältä toinen työelämäharjoittelu, hieman kesän tapahtumia ja tämän syksyn opintojen aloitus minulle uudella kampuksella.


II työelämäharjoittelu 5.2022


Kuopiosta palatessani pidin viikon ns. vapaata ja tein harkkoihin liittyviä tehtäviä sekä tutustuin uuteen kotikaupunkiin. Tehtävät ovat olleet sen verran laajoja ja työharjoittelupäivät ovat imeneet sen verran paljon, että olin onnellinen kun tuon vapaamman viikon olin kalenteriini suunnitellut.

Sitten aloitinkin toisen osion harjoittelusta, joka oli kolme viikkoa Varsinais-Suomen diabetes yhdistyksellä. Ensimmäisinä päivinä juttelimme ohjaajani kanssa miten työpäiviäni olisi hyvä toteuttaa, mitä ne pitävät sisällään ja mitä minä toivoisin harjoittelulta. Koska ohjaajani teki pidempiä työpäiviä kuin mitä minun harjoittelupäivät olivat, niin sain itse vaikuttaa työtuntieni ajankohtaan. Juttelimme myös caseista, joissa hän toivoi minun olevan paikalla oppimassa, tekemässä ja näkemässä tilanteita.

Minut otettiin yhdistyksellä hyvin vastaan ja tutustuin kaikkien siellä työskentelevien henkilöiden työnkuvaan. Yhdistyksellä on jalkaterapeuttien lisäksi jalkojenhoitajia, sairaanhoitaja ja lääkäreitä, joiden kautta sain näkemyksen myös heidän työhön. Parasta antia oli saada nähdä neljän eri jalkaterapeutin työtä, miten kukakin hoitaa asiakastilannetta, mitä välineitä valitsee ja mitä tutkimuksia tehdään. Sekä työskennellä heidän silmien alla ja saada omakohtaiset vinkit omaan tekemiseen.

Heti ensimmäisellä viikolla minulta kysyttiin, josko voisin kirjoittaa yhdistyksen lehteen jutun, jossa kertoisin omia kokemuksiani jalkaterapeuttiopiskelijan työharjoittelusta yhdistyksellä. Koska minulle annettiin vapaat kädet tehdä oman näköinen teksti, niin tietysti suostuin. Tavoitteeni on kuitenkin saada jalkaterapeutin ammatinkuvaa ja osaamista laajemmin ihmisten tietoisuuteen. 


Kuva 1. Diabetes lehteen kirjoittamani teksti.



Sain nähdä ja tehdä hyvin monipuolisesti erilaisia asiakastilanteita ja yhteistyöllä miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja ohjaajani kanssa. Mielenkiintoista oli miettiä miten voisi auttaa asiakasta esimerkiksi parempiin jalkinevalintoihin, jotta jokin virheasento tai kiputila helpottaisi. Tärkeintä mielestäni on kertoa ja saada asiakas ymmärtämään, että asialle voi vielä tehdä jotakin, ja että me jalkaterapeutit olemme auttamassa heitä.

Koska en voi julkaista kuvia asiakastapauksista, niin laitan hieman muita kuvia työskentely ympäristöstä.

Kuva 2. Työskentelytila.

Kuva 3. Valittuja työvälineitä asiakastyöhön.

Kuva 4. Kotikäynnillä ei kaikki ole aina niin yksinkertaista.


Kuva 5. Kotikäynnillä työskentelyä.


Ohjaajalleni olen suuresti kiitollinen, kun hän opetti ja rohkaisi minua veitsen käyttöön! Koulussa jotenkin turvauduin aina muihin välineisiin enkä luottanut yhtään itseeni veitsen käytössä. Nyt en pelkää veitsen käyttöä, vaan odotan jo innoissani että pääsen työskentelemään sen kanssa ja saamaan ns. suurimmat kovettumat veisteltyä pois! Kiitos Essi! 


Kesä 2022

Työharjoittelun jälkeen aloitinkin kesätyöt vanhusten hoidossa. Työt imevät meidän kaikkien kalenterista tietyn osuuden, mutta onneksi meille jää myös vapaa-aikaa tehdä mieleisiä asioita ja saada niistä lisää energiaa. Tässä muutama kuva, jotka minua piristivät kesän aikana.


Kuva 6. Hyvä ruoka ja ystävät.

Kuva 7. Ystävä, hiekkaranta ja aurinko (+25).

Kuva 8. Ystävät ja uudet kokemukset (Jakke jokilautta Aurajoella).

Kuva 9. Luokkakavereiden vierailu Turussa ja yhdessä vietetty aika seikkaillen.



Opintojen jatkaminen uudessa ammattikorkeakoulussa


Kesän aikana järjestelin myös siirtoa Savonlinnan Kaakkois-Suomen amk:sta (Xamk) Helsingissä sijaitsevaan Metropolian ammattikorkeakouluun. Siirtohaku onnistui ja sain paikan kolmatta vuotta opiskelevien jalkaterapeuttien ryhmään. Eroavaisuutena nyt on se, että Xamkissa opiskelin monimuotona ja nyt lähiopetuksena. 

Matkat Turusta Helsinkiin ja Myllypurossa sijaitsevaan oppilaitokseen on mennyt mukavasti Onnibussissa nukkuen ja lukien. Metron toimintaan olen myös päässyt tutustumaan, ja parasta on että ihan koulun vastapäätä on metropysäkki sekä erilaisia kauppoja, esimerkiksi jos eväitä tarvitsee ostaa.

Monet asiat jännittivät minua siirron yhteydessä. Koulut kuitenkin ovat edenneet omilla tavoillaan ja kaikki kurssit eivät mene ihan yks-yhteen, joten opintojen selkeyttäminen omalle kohdalleni oli iso kysymysmerkki. Päätin kuitenkin, että luotan opettajiin ja että saamme kyllä asiat selvitettyä. Tietysti minua jännitti myös miten tulen "istumaan" uuteen ryhmään, jossa kaikki tuntevat jo toisensa. Ilokseni minut otettiin ihanasti luokassa vastaan! 


Opinnot lähtivät käyntiin noin kaksi viikkoa sitten, ja tarmokkaasti heti pohjallis asioihin syventyen. Teemana on valmistaa kipsijäljennöksistä puolipitkiä ja kokopitkiä pohjallisia sekä suunnitella ja tehdä Lutra-Cad suunnitteluohjelmalla  pohjalliset. 


Kuvia pohjallisten valmistamisesta kipsinegatiivista:




Nämä puolipitkät pohjalliset pääsivät omaan testikäyttöön ja seuraavaksi kun menen koululle, niin käynkin kokopitkien pohjallisten valmistukseen käsiksi. Kipsipositiivi onkin jo valmiina koululla odottamassa (kuva alapuolella).





Kuten voitte huomata tällä menetelmällä pohjallisten tekeminen on aika työlästä. Monen työvaiheen lisäksi tähän tarvitsee myös laajasti eri työvälineitä ja jopa työstökoneita (kuten hiomakoneen). Tässä harjoitteluvaiheessa koen tämän valmistustavan työlääksi ja aika mahdottomaksi tulevassa työssä, ellei työpaikalla ole valmiina tarpeellisia koneita ja välineitä.

Tämän Tules 3 -kurssin lisäksi tähän alku syksyyn sisältyy myös moniammatillinen innovaatiokurssi sekä jo hieman pohjustelua tulevaan opinnäytetyöhön. Näiden parissa siis syksyisiin viikkoihin käsiksi 😎



Tsemppiä syksyn haasteisiin ja energisoivia hetkiä kaikille blogini lukijoille! 




Anne

















 

9.5.22

MUUTTO JA ENSIMMÄINEN TYÖELÄMÄHARJOITTELU



KEVÄT 2022


Muutto Joensuusta pois oli tapetilla. Joensuu on ihana kaupunki, mutta Etelä-Suomessa asuneelle ja kulttuuria rakastavalle pariskunnalle valikoima tuntui jäävän hieman suppeaksi. Myös etäisyys Etelä-Suomeen oli haitannut minun mieltäni ja tuntui, että esimerkiksi matkustamisen ihanuus oli kääntynyt paineeksi, jotta matkan alkuun edes pääsisi.

Pääsiäisenä sitten asiat loksahtivat kohdilleen ja rupeama toteutui. Kamat kasaan ja muutto kohti Turkua alkoi. Pääsiäinen meni siis tehokkaasti ja saimme kaiken mukavasti uuteen kotiin muutettua. Tähän samaiselle viikolle meillä osui tietysti myös kolme tenttiä, joista suoriuduin niistäkin hienosti. Ainoastaan ruotsin kielioppi tuntui, että siihen olisi pitänyt antaa enemmän aikaa. Mutta onneksi siihen tulee olemaan aikaa myöhemmälläkin.



TYÖELÄMÄHARJOITTELU KUOPIOSSA

Muutto tehty, yksi yö uudessa kotona ja sitten matka kohti Kuopiota ja ensimmäistä työelämäharjoitteluani. Olin jakanut harjoittelun puoliksi, eli 3 viikkoa Kuopiossa ja 3 viikkoa Turussa. Kuopiossa harjoittelupaikka oli keskustassa sijaitseva pääterveysasema. Siellä elin siis kolme viikkoa työelämäharjoittelussa, parhaan ystäväni kanssa ja urheillen. Omanlaista elämää 💛


Terveyskeskuksessa ohjaajani oli jalkaterapeutti Tarja, joka on aivan mieletön osaaja kyllä! Ratkaisuja hankaliinkin tilanteisiin tuli kuin apteekin hyllyltä. Hän modifioi mielikuvituksensa avulla jo kehitettyjen tuotteiden monipuolisempaa käyttöä, ja se rentous ja tyyneys asiakkaiden sekä kollegojen kanssa. Oli upea työskennellä hänen kanssaan ja saada oppia häneltä. 

Voisi sanoa, että oma luonteeni sai myös hyvän opetuksen Tarjalta. Rauhallisuus ja kärsivällisyys hankalissa tilanteissa lisääntyivät, koen että osaan nyt ajatella monipuolisemmin mahdollisuuksia miten toimia tilanteissa. Esimerkiksi etten nopeasti vain päädy aina samaan ratkaisuun tietyssä tilanteessa, vaan näen kokonaisvaltaisemmin sen ja etsin ratkaisua laajemmin. 

Huomasin kuinka eri tavalla ja monipuolisesti ortooseja ja kevennyksiä voi käyttää. Tietysti perusoppi on tärkeää pitää mielessä, mutta miksipä sen jälkeen ei voisi soveltaa 😘 

Vierailemassa kävin myös KYSissa. Tk:ssa tutustuin moniammatilliseen yhteistyöhön mm haavahoitajan kanssa. Siinä näki hyvin miten pienillä asioilla on vaikutusta haavan paranemiseen tai pahentumiseen. Tarjan kanssa oppi myös miten kevennyksen avulla saadaan kuormitusta siirrettyä, jotta kipukohta/haavan tila helpottaa.

Jos opiskelet jalkaterapiaa eri kaupungissa, niin suosittelen ehdottomasti harjoittelua Kuopiossa. Asunnon löysin hyvin nopeasti ja edullisesti Facebook Kuopion puskaradio -ryhmän kautta. Muilla asioilla sitten on tapana järjestyä 😊


ELÄMÄÄ KUOPIOSSA


Opiskelijana pääsee vapaa-aikaa viettämään edullisesti, esimerkiksi 11,50e teatterilippu, niin fyysistä kuin henkistä hoitoa laadukkaassa Fressi kuntokeskuksessa 2 viikkoa ilmaiseksi, leffaliput edullisemmin, ravintoloissa alennuksia. Listaa voisi vain jatkaa 😀 Ihania kokemuksia ja hyvää mieltä kaupunki pullollaan. 

Minulla oli tietysti etuna se, että paras ystäväni asuu Kuopiossa ja tapasimmekin useamman kerran viikossa. Mutta koin paikallisen kansan mukavana, rentona ja vitsiä heittelevänä, lisäksi sain hyvää palvelua kaikkialta missä vierailin.

Ps. valitettavasti en pystynyt blogiin lisäämään kuvia, mutta lisään ne faceen ja instagramiin.


LOPPU KEVÄT 2022


Nyt siis takaisin Turussa ja kotiutumista vanhaan tuttuun kaupunkiin luvassa. Hieman kestää, että mieli tajuaa ettei nyt tarvitse enää lähteä täältä. Harjoittelun ajaksi koululta on annettu muutamia tehtäviä niin niiden tekemistä tässä ja ensi viikolla se toinen kolmen viikon harjoittelu diabetes yhdistyksellä. 

Näiden asioiden jälkeen on sitten kevät 2022 opinnot suoritettu ja tulevana syksynä alkamassa olisi kolmas vuosi! 😎

Jalkaterveyden puolesta suosittelen rasvaamaan jalkapohjia (ei varvasvälejä) tarpeeksi rasvaisella rasvalla (ei koko keholle tarkoitetulla rasvalla) säännöllisesti. Mielellään päivittäin, mutta on se muutama kerta viikossakin parempi kuin ei ollenkaan.
Voin luvata, että jo pelkällä rasvauksella säästyy monelta haitalta ja ongelmalta, jotka jalkapohjien kautta voi vaikuttaa ylempänäkin kehossa.


 

Ihanaa kesän alkua!





23.2.22

Ennaltaehkäisy, tylsää?

 Heippa,

toinen vuosi jalkaterapian opintoja on avannut silmäni taas eritavalla. Koululla on käyty tekemässä käytännön asioita jalkaterapeutin työnkuvaan liittyen. Etänä sitten opiskeltu ja valmistauduttu näihin tilanteisiin.


Nyt minun päällimmäinen ajatus on ENNALTAEHKÄISY ja sen yksinkertaisuus, verrattuna siihen kun tilanne on jo niin paha, että on matkalla veitsen alle tai aloitetaan pitkäaikainen lääkitys johonkin sairauteen. Eli välitetään itsestämme ja arvostetaan terveyttämme 


Harjoittelu


Kuulin vastikään eräältä ihmiseltä kuinka hänen lapsensa "leikkii" varpaillaan jatkuvaan, ja äiti ihmetteli asiaa. Kerroin, että anna lapsen leikkiä ja heilutella niitä rauhassa, tekee vain hyvää.

Miksi me aikuiset ollaan jätetty se tapa pois? Omien varpaiden heiluttelu ja tutkiminen. Tietysti liikkuvuus voi tulla joissakin tapauksissa vastaan, mutta he jotka ylläävät omiin varpaisiin niin suosittelen niihin tutustumista. Vertailemaan onko ne eri jaloissa samanlailla ja miltä niiden heiluttelu eri suuntiin tuntuu. Kuten myös koko jalkaterän, sen kuuluu kiertyä niin sitä voi  omatoimisesti kokeilla, pyöritellä ja taivutella.



Kun puhun harjoittelusta, tarkoitan tällä kertaa jalkaterän harjoitteita. Siellä olevat lihakset ovat monesti passiivisia ja senkin takia voi tulla jalkaterään tai jalkoihin ongelmia. Jalkaterä omistaa omat lihaksensa, eli ne eivät tule säären tai pohkeen puolelle, vaan ovat vain jalkaterän alueella, jopa neljässä kerroksessa! 


Lempi harjoitukseni (suosittelen myös Teille):

Varpaiden haritus, pito, kipristys/koukistaminen, pito. Ja uudestaan, x 5-10. 


Tällä hetkellä harjoittelen:

Jalkaterän supistaminen. Jalkapohja lattiaa vasten, jalkaholvin nostamista jalkaterän lihaksilla, pyrkien että varpaat eivät aktivoituisi. Hyvin hyvin pieni liike kyseessä, tärkeää tunnustella jalkapohjan lihastuntumaa.


Omatoimisessa jalkojen tutustumisessa suosittelen myös havaitsemaan tämän hetkisen tilanteen. Onko varpaiden välit ehjänä vai onko siellä iho mennyt rikki? Onko kantapäissä kovettumia, tai onko urat syventyneet? Onko iho siellä pehmeää? Ja onko kynnet varpaiden päiden muotoon leikattuna? Kasvaako jokin kynsistä ihon sisään? Onko iho tasaisen värinen vai onko jossakin kohtaa tulehduksen oireita (punoitusta, kipua)?


Jalkaterät ovat osa sinua ja kun olet tilanteen tasalla, harjoitteetkin sujuvat mielekkäämmin ja koet ehkä jotain uutta itsestäsi. Tietysti myös ennaltaehkäiset mahdollisia tulevia haavoja, kipuja ja virheasentoja.



Jalkineet/Kengät

Voisin sanoa, että tähän suosittelen panostamaan vieläkin enemmän, etenkin he jotka käyttävät säännöllisesti samoja kenkiä ja ovat paljon "jalkojen päällä". Kengät tuovat mukanaan kasapäin ongelmia, jotka luulemme johtuvan jostain muusta asiasta.


Tarkista, että kenkä on tarpeeksi LEVEÄ jalan etuosan kohdalta ja tarpeeksi PITKÄ, ettei varpaat ole sykkyrässä ja koukistuneena. Tätä ei välttämättä tunne kengän läpi, mutta jos sinulla nyt on VASARAVARPAISUUTTA, VAIVASENLUUTA tai varpaat päällekkäin, niin ne voivat johtua liian pienistä kengistä.

Lonksuavat, väljät kengät aiheuttavat taas hankausta, jolloin syntyy erilaisia KOVETTUMIA. Paksupohjaiset ja jäykät kengät tuovat mukanaan vajaan liikeradan jalkaterään, jolloin lihaksia ei tarvita ja se jäykistyy, tehden kävelystä ilman kenkiä jäykkää ja hankalan näköistä. Suosittelen siis kokeilemaan kengän taivuttamista, taipuuko se ollenkaan, kuinka paljon siihen tarvitsee käyttää voimaa vai taipuuko ja kiertyykö se helposti. 


Näistä poikkeamista voi syntyä erilainen, epätaloudellinen askeltaminen. Tämä sitten voi johtaa nilkka, polvi, lonkka ja jopa selkäongelmiin, ja erinäisiin virheasentoihin.


ELI PANOSTA SOPIVIIN KENKIIN, pidemmän terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi.



Itselleni yksi herättäviä huomioita on ollut varpaiden liika aktiivisuus. Kun seisomme, varpaiden ei kuulu olla aktiivisia ja ns. tarttua lattiaan tai kenkään. 

Tarkkaileppahan osaavatko sinun varpaasi olla rentoina kun seisot :)




Ennaltaehkäisy on hyvin laaja käsite, mutta haluan muistuttaa että kun on kartalla omasta terveydestä niin tietää parhaiten miten siitä pitää huolta tai ainakin estää ettei tila mene pahemmaksi.
 


Erilaisia hoitomenetelmiä on hyvä käyttää, kuten hieronnan eri muodot, tuki- tai ohjaavat teippaukset, pohjallishoidot, ortoosit ym. Ja aina kannattaa kysyä ammattilaisilta neuvoja ja vinkkejä.


Pahoittelut kuvien puutteesta, tietokone ei nyt suostunut yhteisymmärrykseen niiden suhteen.

Ihanaa kevättä 2022 ja innokkaita testauksia jalkaterienne kanssa! :) 

 


Vuosi 2024 ja uusia suunnitelmia

Vuosi vaihtui, mutta tehdään pieni yhteenveto vielä viime vuodesta ja sitten kerrotaan myös tämän vuoden suunnitelmista.  2023 oli merkittäv...