Heippa,
toinen vuosi jalkaterapian opintoja on avannut silmäni taas eritavalla. Koululla on käyty tekemässä käytännön asioita jalkaterapeutin työnkuvaan liittyen. Etänä sitten opiskeltu ja valmistauduttu näihin tilanteisiin.
Nyt minun päällimmäinen ajatus on ENNALTAEHKÄISY ja sen yksinkertaisuus, verrattuna siihen kun tilanne on jo niin paha, että on matkalla veitsen alle tai aloitetaan pitkäaikainen lääkitys johonkin sairauteen. Eli välitetään itsestämme ja arvostetaan terveyttämme ♥
Harjoittelu
Kuulin vastikään eräältä ihmiseltä kuinka hänen lapsensa "leikkii" varpaillaan jatkuvaan, ja äiti ihmetteli asiaa. Kerroin, että anna lapsen leikkiä ja heilutella niitä rauhassa, tekee vain hyvää.
Miksi me aikuiset ollaan jätetty se tapa pois? Omien varpaiden heiluttelu ja tutkiminen. Tietysti liikkuvuus voi tulla joissakin tapauksissa vastaan, mutta he jotka ylläävät omiin varpaisiin niin suosittelen niihin tutustumista. Vertailemaan onko ne eri jaloissa samanlailla ja miltä niiden heiluttelu eri suuntiin tuntuu. Kuten myös koko jalkaterän, sen kuuluu kiertyä niin sitä voi omatoimisesti kokeilla, pyöritellä ja taivutella.
Kun puhun harjoittelusta, tarkoitan tällä kertaa jalkaterän harjoitteita. Siellä olevat lihakset ovat monesti passiivisia ja senkin takia voi tulla jalkaterään tai jalkoihin ongelmia. Jalkaterä omistaa omat lihaksensa, eli ne eivät tule säären tai pohkeen puolelle, vaan ovat vain jalkaterän alueella, jopa neljässä kerroksessa!
Lempi harjoitukseni (suosittelen myös Teille):
Varpaiden haritus, pito, kipristys/koukistaminen, pito. Ja uudestaan, x 5-10.
Tällä hetkellä harjoittelen:
Jalkaterän supistaminen. Jalkapohja lattiaa vasten, jalkaholvin nostamista jalkaterän lihaksilla, pyrkien että varpaat eivät aktivoituisi. Hyvin hyvin pieni liike kyseessä, tärkeää tunnustella jalkapohjan lihastuntumaa.
Omatoimisessa jalkojen tutustumisessa suosittelen myös havaitsemaan tämän hetkisen tilanteen. Onko varpaiden välit ehjänä vai onko siellä iho mennyt rikki? Onko kantapäissä kovettumia, tai onko urat syventyneet? Onko iho siellä pehmeää? Ja onko kynnet varpaiden päiden muotoon leikattuna? Kasvaako jokin kynsistä ihon sisään? Onko iho tasaisen värinen vai onko jossakin kohtaa tulehduksen oireita (punoitusta, kipua)?
Jalkaterät ovat osa sinua ja kun olet tilanteen tasalla, harjoitteetkin sujuvat mielekkäämmin ja koet ehkä jotain uutta itsestäsi. Tietysti myös ennaltaehkäiset mahdollisia tulevia haavoja, kipuja ja virheasentoja.
Jalkineet/Kengät
Voisin sanoa, että tähän suosittelen panostamaan vieläkin enemmän, etenkin he jotka käyttävät säännöllisesti samoja kenkiä ja ovat paljon "jalkojen päällä". Kengät tuovat mukanaan kasapäin ongelmia, jotka luulemme johtuvan jostain muusta asiasta.
Tarkista, että kenkä on tarpeeksi LEVEÄ jalan etuosan kohdalta ja tarpeeksi PITKÄ, ettei varpaat ole sykkyrässä ja koukistuneena. Tätä ei välttämättä tunne kengän läpi, mutta jos sinulla nyt on VASARAVARPAISUUTTA, VAIVASENLUUTA tai varpaat päällekkäin, niin ne voivat johtua liian pienistä kengistä.
Lonksuavat, väljät kengät aiheuttavat taas hankausta, jolloin syntyy erilaisia KOVETTUMIA. Paksupohjaiset ja jäykät kengät tuovat mukanaan vajaan liikeradan jalkaterään, jolloin lihaksia ei tarvita ja se jäykistyy, tehden kävelystä ilman kenkiä jäykkää ja hankalan näköistä. Suosittelen siis kokeilemaan kengän taivuttamista, taipuuko se ollenkaan, kuinka paljon siihen tarvitsee käyttää voimaa vai taipuuko ja kiertyykö se helposti.
Näistä poikkeamista voi syntyä erilainen, epätaloudellinen askeltaminen. Tämä sitten voi johtaa nilkka, polvi, lonkka ja jopa selkäongelmiin, ja erinäisiin virheasentoihin.
ELI PANOSTA SOPIVIIN KENKIIN, pidemmän terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi.
Itselleni yksi herättäviä huomioita on ollut varpaiden liika aktiivisuus. Kun seisomme, varpaiden ei kuulu olla aktiivisia ja ns. tarttua lattiaan tai kenkään.
Tarkkaileppahan osaavatko sinun varpaasi olla rentoina kun seisot :)
Ennaltaehkäisy on hyvin laaja käsite, mutta haluan muistuttaa että kun on kartalla omasta terveydestä niin tietää parhaiten miten siitä pitää huolta tai ainakin estää ettei tila mene pahemmaksi.
Erilaisia hoitomenetelmiä on hyvä käyttää, kuten hieronnan eri muodot, tuki- tai ohjaavat teippaukset, pohjallishoidot, ortoosit ym. Ja aina kannattaa kysyä ammattilaisilta neuvoja ja vinkkejä.
Pahoittelut kuvien puutteesta, tietokone ei nyt suostunut yhteisymmärrykseen niiden suhteen.
Ihanaa kevättä 2022 ja innokkaita testauksia jalkaterienne kanssa! :)