29.1.21

Tehtäviä ja tuloksia

Heippa,

tällä kertaa haluan muistella joitakin tähän mennessä saatuja tehtäviä ja mitä vinkkejä olemme saaneet jalkaterien ja varpaiden toimintaan. Aloitetaan askel kerrallaan ja tässä tekstissä ensimmäiset kaksi "kotitehtävää" myös Teille 😉


VARPAAT?

Harvoin sitä tulee ajateltua, että pikkuvarvas voi liikkua yksinään. Ainakin itselle oli hassu ajatus alkaa liikuttamaan vain pikkuvarvasta. Vaikeaa se aluksi olikin, tartuin muista varpaista kiinni, jotta pikkuvarpaan lihas saisi tuntemusta miten toimia. Siirsin myös omalla sormella pikkuvarvasta, jotta se tajuaisi oikean liikeradan.

Eli kyllähän sen sitten oppi, kun vain tietoisesti alkoi sitä liikuttelemaan. Tässä siis ensimmäinen rasti, jota ehdottomasti suosittelen harjoittelemaan, päivittäin. Kuvasin videon, jossa pikkuvarvas sekä muut varpaat myös liikkeellä. 






Varpaita harvoin tulee ajatelleeksi. Niitä tulee yleensä katsottua hieman negatiivisessa sävyssä: 

                                       "Minulla on niin valtava pottuvarvas!"

                                       "Rumat varpaat ja vaivasenluukin siellä!"

                                       "Niin turvonneet ja kipeät jalat."


Jalkojen toimintaa ei tule ajatelleeksi, kunnes niistä on haittaa, joko toiminnallisesti tai visuaalisesti. Koulussa on jo nyt tullut opittua, että hyvin moniin ongelmiin ja tilanteisiin löytyy ratkaisuja. Mikä on tietysti onni! Ei jalkateriään tarvitse hävetä! 

Jalka- ja varvasjumpan ansiosta saadaan jalkaterän pienet lihakset "heräämään", verenkiertoa tehostettua, aistimuksia (hermotusta) parannettua ja erilaisia vaivoja korjattua (kuin vahingossa). Tulee myös tarkemmin tiedostettua jalkojen toimintaa esimerkiksi kävellessä. 


TEHTÄVÄ: Heiluttele / harita varpaitasi ajatuksen kanssa ja vedä suppuun. Pyri pitämään varpaat maassa, kun liikuttelet niitä sivuttais suunnassa. Voit avustaa sormilla liikettä tai ottaa osan varpaista nippuun, jotta vain pikkuvarvas liikkuisi.


Tällä hetkellä itse harjoittelen isovarpaan koukistusta. Väkisinkin kaikki varpaat haluaa lähteä mukaan, mutta jospa se tänä keväänä vielä yksinäänkin koukistuisi 😁 



KENGÄT, ikuinen ongelma vai nautinto?

Kun syksyllä itse aloitin jalkajumpan, huomioin että jalkateräni kasvoi. Aina ei siis kannata mennä saman kengän numeron perusteella ostamaan kenkiä.

Kenkä valinnat on todella suuressa roolissa jalkaterveydessä/-ongelmissa. Olemme tässäkin kaikki yksilöitä ja sovittaessa kannattaakin kokeilla useamman valmistajan kenkiä. Itse olen käyttänyt liian kapeita ja lyhyitä kenkiä, ja sen huomaa jalkaterän rakenteessa tänä päivänä. 

Kun lähdet ulkoilemaan, kaupoille tms, tunnustele miltä kenkä tuntuu jalassa. Pääseekö nilkka liikkumaan (koukistumaan+ojentumaan) normaalisti, ilman esteitä? Meneekö varpaat suppuun kengän kärjessä? Ovatko kengät raskaat? Onko nauhoitus löysä/tiukka? Tukeeko kenkä askellustasi vai kääntääkö se kävellessä jalkaterää eri asentoon?


TEHTÄVÄ: Testaa mahtuuko varpaasi liikkumaan kengässä. Pystytkö heiluttelemaan niitä ylöspäin sekä sivuttain. Yritä myös venyttää varpaitasi pidemmiksi. Mahtuuko varpaat liikkumaan siellä?



Jalkapohjassa on paljon lihaksia, osa tulee säärestä ja osa on kokonaisuudessaan pelkästään jalkaterän alueella. Jalkapohjassa on neljä kerrosta lihaksia, kuvassa päällimmäisenä uloin kerros. Kuten tiedät varpaiden asento ja jalkaterän rakenne muuttuu, ja useimmiten ulkoisen vaikutuksen (kuten kengän) vuoksi. Tässä yksi hyvä syy harjoittaa jalkapohjan ja varpaiden liikkeitä, ne on mahdollista palauttaa!




Minulle saa halutessaan esittää kysymyksiä ja antaa ajatuksia tai palautetta! Palaan taas kevään aikana uusien tehtävien kanssa. Nyt opinnoissa alkoivat muunmuassa kevennyksien ja silikonien yksilöllinen tekeminen, hieronta ja diabetikon jalkaterveys.


Ihanaa kevään jatkoa! :)

Anne



Vuosi 2024 ja uusia suunnitelmia

Vuosi vaihtui, mutta tehdään pieni yhteenveto vielä viime vuodesta ja sitten kerrotaan myös tämän vuoden suunnitelmista.  2023 oli merkittäv...